14 August 2009

Kako poslati katapulte na vise ciljeva, meta, gradjevina?

Preporucujem da procitate sledeci link, da bi lakse pratili ovaj tekst.

http://travian-informacije.blogspot.com/2009/05/rusenje-gradjevina-u-travianu-i.html

Kao sto pise gore, sa mjestom okupljanja/okupljalistem na levelu/novou/razini 10, mozete gadjati samo 1 zgradu u neprijateljskom selu. Podizanjem na 20lvl, mozete gadjati 2 cilja u istom napadu.

Cesto se zna desiti da imamo recimo 15 - 20 katapultova i zelimo gadjati vise gradjevina u istom napadu. Kako to uraditi?

Sa recimo 5 katapultova mozemo da srusimo kasarnu na 0 level (da ju unistimo potpuno). Naravno ako je kasarna na velikom levelu ili ima klesar u naselju, potrebno je vise. Sada govorimo o pocetnoj/srednjoj fazi igre.
Bezpotrebno je slanje 15 katapultova da bi unistili samo jednu gradjevinu koja nije na velikom levelu (recimo da je kasarna na lvl 3-4, dovoljno je 5 kati za rusenje). Zato je bolje poslati 3 napada sa po 5 kati. U svakom od napada izaberemo razlicitu gradjevinu: recimo ja najcesce rusim kasarnu, pijacu i glavnu zgradu. Na taj nacin u, recimo, istom napadu biramo 3 razlicita cilja sa mjestom okupljanja na lvl 10. Ovakve napade cemo u ovom tekstu zvati visestruki napadi.

Kako poslati visestruki napad?

Ako saljemo, recimo, 3 napada: u prvom napadu je OBAVEZNO poslati sto veci broj ofanzivnih jedinica (off) i jedan katapult...Zasto 1 katapult?
- Zato sto najsporije off jedinice u travianu imaju brzinu od 6 polja na sat. Katapulti imaju 3 polja na sat, sto znaci da ako posaljemo samo off, taj napad ce doci puno prije kati i braniocu omogucava da od tog prvog off-a skloni vojsku i kad prodje taj napad, vrati vojsku i pobije vam katapulte, koji dolaze kasnije i koji su slabi u napadu.
Sledeca 2 napada su ista i dovoljno je poslati po 5 katapultova, zato sto je, pretpostavljamo, ovaj prvi napad "ocistio" selo od defanzivnih/odbrambenih jedinica (defa).

Sledeca stvar koja je VEOMA BITNA, je da sva 3 napada stignu u istoj sekundi. Zasto?
- Zato sto ta sekunda kasnjenja, omogucava braniocu da postavi def tacno za 1s poslije prvog napada (a prije ili u isto vrijeme kad 2 i 3 napad sa katama stize). Evo primjer:
1. napad (300 batinara+1 katapult) stize u 14:35:28
2. napad (5 katapultova) stize u 14:35:29
3. napad (5 katapultova) stize u 14:35:30

Branioc na ovaj nacin fino kad vidi da idu 3 napada u kratkom vremenskom intervalu, pretpostavi da idu kate i da je ovaj prvi napad silan. Fino sklanja resurse, vojsku posalje kod prijatelja koji je blizu njega. I fino izracuna sebi da vrati tu vojsku nazad u selo, tako da ona stigne u 14:35:29 (u isto vrijeme napadacevog 2. napada). Recimo da ima 30 falangi: vama ce pobiti sve i jedan katapult cija je vrijednog preko 10 000 (10k) resursa, a on ce izgubiti 3 falnge cija je vrijednost nesto vise od 1k resa. Napadac iako ima 10 puta vise vojske i katapulte, gubi ovu "bitku" i taj gubitak je nekoliko hiljada resa.

I kako namjestiti/nastimati da napadi dodju u istu sekundu?

To cemo odraditi u 11koraka:

1. otvorimo selo na koje saljemo napad (onaj prozor gdje se nalazi "poslati vojsku")

2. kliknemo na "poslati vojsku" ali tako da se otvori u novom "tabu" (u Firefoxu "Open in new tab"). Tako dva puta. (Ove tabove cemo zvati tab2 i tab3).

3. jos uvjek smo u istom prozoru: kliknemo lijevim misom "Poslati vojsku" tako da nam se taj link otvori u istom tabu. (ovaj tab zovemo tab1)

4. u tab1 izaberemo "Normalan napad" i izaberemo max offanzivne vojske i 1 katapult. Zatim kliknemo na OK i tu stanemo.

5. u tab2 i tab3 izaberemo po 5 katapultova i isto "Normalan napad" i onda OK i STANEMO

6. V prozoru Firefox-a, idemo na File -> Work Offline i tu kliknemo.

7. Otvorimo sva 3 taba i kliknemo na onaj zadnji OK. Ako je sve u redu, u sva 3 taba ce nam ispisati Offline poruku

8. Idemo na File->work offline iskljucimo

9. Kliknemo na bilo koji tab i zatim -> Reload All Tabs.

10. ovaj korak je najvazniji: sada ce nam firefox izbaciti 3 puta pop-up prozor u kojima ce biti opcije "OK" (ili "Resend") i "Cancel". VEOMA BITNO je da sto brze isklikamo na sva 3 izabirajuci opciju OK

11. Zatim kada Firefox zavrsi sa "loadovanjem tabova" zatvorimo bilo koja 2 taba (ostavimo samo 1) i zatim idemo u Centar sela->Mjesto okupljanja. Tu pogledamo da li ova 3 napada sto smo poslali stizu u ISTOJ SEKUNDI. Ako ne onda obustavimo napade klikom na crveni X ipod njega i ponovo idemo od koraka 1 dok ne postignemo da su napadi istovremeni.

Ovo najvjerovatnije nece uspjeti ako imate slab kompjuter ili slabu konekciju (ili oboje :] )

No comments: