06 May 2009

Rusenje gradjevina u Travianu i katapulti

Često postavljano pitanje je koliko katapulta treba za nešto srušiti i šta se zapravo može sa tim katapultom.
Evo malog objasnjenja:

Šta je to katapult?

-Katapulti su jedinice za uništavanje zgrada/gradjevina.
Uništavanje zgrada = smanjenje populacije = uništavanje sela = uništavanje računa (ali za to vam treba PUNO katapulta).

Za katapulte je potrebna radionica na levelu 10, kao i akademija na levelu 15. Potrebno ih je, naravno, razviti i kada se naprave troše 6 (!) jedinica hrane po satu. Dakle trebate imati sve farme na najmanje levelu 10 kako biste krenuli u ozbiljniju izradu katapulta.

Kako se još zovu katapulti?

Kod Gala to su trebuše(na nekim serverima), a Rimljani imaju vatreni katapult. Jedino Teutonci imaju pravo ime za katapult: Katapult.

Što mogu gađati sa katapultima?

Bukvalno - bilo šta. Svaka građevina (naravno, ako postoji) može postati žrtvom katapulta. Naime, biranjem opcije "Nasumično" pri biranju cilja možete pogoditi čak i sklonista resursa - ipak, morate imati sreće za to.
Povećanjem levela mjesta okupljanja/okupljalista možete birati više meta. Recimo, sa okupljalištem levela 3 nemate neki veliki izbor (samo polja resursa i nešto građevina), ali sa okupljalištem razine 10 možete ciljano gađati bilo što osim klesara, sklonista i zamki.
Ukoliko je vaš level mjesta okupljanja 20, možete gađati dva puta u istom napadu.

Koliko mi je katapulta potrebno da srušim nešto?

Zavisi od levela klesara kod branioca!
Veći level klesara znači i veća otpornost zgrade na vaše katapulte. Recimo, dobro pravilo (pokupljeno sa US foruma) je da level zgrade koju želite gađati pomnožite sa 1.5, zaokružite (na više, za svaki slučaj) i dobijete koliko katapulta je potrebno za srušiti zgradu. Isto tako neke zgrade su otpornije na katapulte!

Koja korist od katapultova?

Katapulti su posebno efikasni u posljednjem dijelu igre kada želite konkurenciji porušiti svjetsko čudo. Isto tako, rušenjem određenih građevina na vašoj omiljenoj meti će vam možda povećati ulov.
Za kraj.
Katapulti su efikasno oružje za eliminiranje protivnika ali ne spadaju ni u najjeftinije. Prije katapultiranja obavezno koristite izviđače (uostalom, kao i pri svakom napadu) - to će vam, između ostalog, dati informacije što biste trebali porušiti. Katapulti su nezamjenjivi kod preuzimanja sela (za rušenje rezidencije ili dvorca). Vrijedi i još jedno pravilo: ako je jedno selo igraču jedino preostalo, ne možete ga do kraja uništiti nego čekati da se automatski makne sa karte - naravno, ako je stanovništvo 0.
* Napomena: Za rušenje zida služe ovnovi. Da se ne bi netko čudio zašto nema zida na popisu

Riječnik u Travianu vezan za katapulte i rusenje

katasi, kate - katapulti
katati - katapultirati nekoga
katati na nulu - nekomu potpuno razrušiti selo

No comments: