01 May 2009

Gali i zamke

0. Ako ste izabrali Gale, onda imate mogućnost da pravite zamke. Vojska koja vas napada može ostati zarobljena u tim zamkama.

1. Zarobljene jedinice jedu žito vlasnika jedinica

Kao što naslov kaže, ako ste zarobili neke jedinice one i dalje jedu žito igrača koji ih je poslao u napad. Prvi, drugi, treći i svaki dan.

2. Kako osloboditi jedinice iz zamke kod Gala?

Jedinice se mogu osloboditi na dva načina:

Prvi način je diplomatija. Pošaljite poruku vlasniku sela u kojem su zarobljeni vojnici i pokušajte postići dogovor da on pusti vaše vojnike. Možete se dogovoriti da mu pošaljete resurse, da ga prestanete napadati, ili u dogovoru sa jačim članom našeg saveza zaprijetite igraču koji vam je zarobio vojsku.
Drugi način je napadom. Pošaljite više vojske nego što protivnik ima zamki u selu, ali obavezno izaberite opciju NAPAD (ne pljačka, nego NAPAD).

Ako su jedinice kod vas u zarobljeništvu onda ih možete i raspustiti (tj. pustiti ih da se vrate kući). Ovo se radi preko Mjesta okupljanja.

Jedinice koje ste zarobili NIKAD, NIKAKO i NI ZA KAKVE PARE ne možete ubiti, spaliti, izgladniti ili ih uništiti na neki drugi način


2.1. Kako znati koliko protivnik ima zamki u selu

Ako ste poslali 50 vojnika a zarobljeno je 30 znači da protivnik ima 30 zamki (ne više, ne manje). Ako vam je zarobljena sva vojska koju ste poslali, onda uzmite u obzir broj vojske koja je zarobljena, veličinu sela i probajte otprilike skontati broj zamki.
Primjer: Zarobljeno 70 vojnika u selu od 300 stanovnika. Neki normalan broj zamki u ovakvom selu bio bi 100-120. Kao i svugdje postoje iznimke zato je uvijek dobro na ovaj "ofrlje" broj dodati jos 50%.


2.2. Kako osloboditi napadom

Znači sad znate otprilike broj zamki, dodali ste 50%, sad samo treba poslati vojsku (u NAPAD naravno). Koliko vojske poslati? Zamke rade na slijedeći način, kada vaša vojska dođe u selo sa zamkama, automatski se u svaku slobodnu zamku upeca po jedan vaš vojnik. Zatim svi preostali slobodni vojnici se do smrti bore sa eventualnim vojnicima branioca i ako vaši vojnici pobjede, oslobađaju svoje zarobljene jarane (sve vaše i/ili savezničke vojnike) i svako svojoj kući.

Primjer:
Poslano u napad 200 vojnika
U selu 100 zamki i 20 neprijatelja
200 vojnika dolazi u selo, 100 pada u zamke
100 vojnika se bori protiv 20 neprijatelja
i bori
i bori
i bori
i pobjeđuje, 70 vojnika je preživjelo
oslobađaju zarobljene
170 vojnika se vraća kući
33 zamke se obnavljaju i čekaju slijedećeg napadača


3. Ko vas može osloboditi

Napadom i pobjeđivanjem sela u kojem je zarobljena vojska može vam vojnike osloboditi bilo koji član saveza


4. Zaključak

Da znate šta vas je snašlo kad vam se iz napada vrati manje vojnika nego što ste poslali, a potrošnja žita ostane ista.
Kad pošaljete vojsku u PLJAČKU na galsko selo sa zamkama dio vojske će ostati tamo zarobljeno, pa makar u selu bilo samo 10 zamki a vi poslali 10 000 vojnika. Da bi uspješno napali i oslobodili odma svoje vojnike morate ih slati u NAPAD, zato ako idete farmati slabije komšije Gale, uvijek šaljite vojsku u napad kako bi se o istom trošku i vratili.

1 comment:

Crotrane said...

neznam kako ti se ovo dalo pisat ali svaka cast puno sam shvatio iz ovog zahvaljujem