09 May 2009

Uloga i funkcije gradjevina u Travianu


GLAVNA ZGRADA


Glavna zgrada je jedina gradjevina koju automatski dobijate sa novim selom.
U glavnoj zgradi borave glavni graditelji vaseg sela. Pomocu glavne zgrade mozete rusiti i ostale zgrade koje vam nisu potrebne.

Kako rusiti gradjevine?

Dizanjem Glavne zgrade na lvl 10 dobijate opciju rusenja ostalih gradjevina koje su vam nepotrebne za dalji tok igre a koje vam zauzimaju mesto u selu.
Dovoljno je samo da odete na Glavnu zgradu, odaberete zgradu koju zelite da srusite i rusenje ce otpoceti. Izabrana zgrada ce se rusiti lvl po lvl sve dok se ne srusi. Isto tako na pocetku vam se to moze ciniti sporim, ali vreme potrebno za rusenje zavisi od lvl-a na kojem je zgrada koju zelite srusiti. Sa svakim srusenim lvl-om, vreme rusenja se smanjuje.
Takodje, svrha Glavne zgrade je da vam prekrati vreme potrebno za izgradnju neke gradjevine. Dizajuci Glavnu zgradu na lvl 20 u mogucnosti ste da za 50% ubrzate izgradnju ostalih gradjevina.

Šta se dešava sa istraživanjima i unapređenjima posle rušenja građevine?

To sve zavisi od gradjevine do gradjevine. Sto se tice bonus produkcije ona se rusenjem smanjuje. Pod bonus produkcijom mislim na Mlin, Pekaru, Ciglanu, Pilanu i Ljevaonicu zeljeza. Znaci ako zelite da srusite neku od navedenih gradjevina sa njenim rusenjem gubite i bonus produkciju koju one donose.
Isto vazi i za kapacitet skladista i sklonista, odbranbene bonuse zidova, povecanje broja trgovaca na pijaci i njihove nosivosti u trgovackom centru itd.
Istrazena poboljsanja u Kovacnici oruzja i Kovacnici Oklopa nakon rusenja tih istih gradjevina ostaju, isto vazi I za istrazene jedinice u Akademiji.
(Znaci ako odlucite da srusite npr Kovacnicu oruzja ili Kovacnicu oklopa, a pre toga ste u njima potpuno istrazili oruzje i oklope jedinicama do lvl-a 20, I nakon njihovog rusenja, jedinice ce zadrzati taj lvl od 20. Isto tako ako ste istrazili sve jedinice u Akademiji a zelite da je srusite i nakon rusenja te jedinice ce postojati).
Takodje rusenje Ambasade NEMA za posledicu izbacivanje iz alijanse, jer i ako nemate Ambasadu, u vasu alijansu mozete uci pomocu vaseg Profila (kliknete na ikonicu vase alijanse i automatski ste u alijansi).

SKLADISTE


U skladistu cuvate resurse kao sto su drvo, glina i zeljezo. Sto je veci kapacitet skladista vise mozete da stavite resursa. Veci kapacitet dobijate tako sto Skladiste podizete na veci lvl do max 20 lvl-a gde moze stati 80 000 resursa (da se ne zabunite, moze stati svakog resursa po 80 000 a ne ukupno). Kada Skladiste br. 1 podignete na max lvl 20, mozete da sagradite i drugo skladiste, trece, cetvrto .. Ali ne mozete dizati drugo skladiste ako prethodno ne podignete do kraja.
Skladiste i Silos su jedine dve gradjevine u Travianu koje mozete praviti vise puta u jednom selu.

DVORAC

Dvorac je mesto gde borave kralj i kraljica. Samo jedan dvorac moze postojati u celoj kraljevini.
Dvorac je jedino mesto gde mozete proglasiti svoje naselje glavnim gradom. Takodje i jedino mesto gde mozete sagraditi i Kamenorezca.
Takodje Dvorac sadrzi i 3 slobodna slota (lvl 10, lvl 15 I lvl 20) koja mozete iskoristiti za treniranje administratora ili naseljenika za osvajanje i naseljavanje novih sela.

Kako proglasiti naselje glavnim gradom?

Vase prvo naselje je automatski postavljeno za glavni grad bez obzira da li ste u njemu izgradili dvorac ili rezidenciju. Jedino nakon imenovanja drugog naselja glavnim gradom, trenutno naselje izgubice naslov glavnog grada. Za proglasavanje naselja glavnim gradom potreban vam je Dvorac lvl-a 1 (u tom selu koje mislite proglasiti za glavni grad), vasa lozinka kojom cete potvrditi preimenovanje. Dvorac moze biti izgradjen samo u jednom naselju.

Karakteristike Glavnog Grada

• Glavni grad u opste NE MOZE biti osvojen. Moze biti unisten tj skatan na 0 i nestati sa karte ali samo pod uslovom da to nije jedino selo tj da pored njega ima jos sela.
• Nije moguce izgraditi Veliku Kasarnu i Veliku Stalu u glavnom gradu.
• U glavnom gradu moguce je izgraditi Kamenorezca koji povecava stabilnost gradjevina i do 300%. Sa Kamenorezcem, gradjevine prilikom katanja je teze skatati ali ne i nemoguce.
• U glavnom gradu moguce je nadograditi resursna polja iznad lvl 10.

Sta se dogadja kada promenite Glavni Grad?


Ako promenite glavni grad koji je do tada ima resursna polja iznad lvl 1o (recimo na lvl-u 15), nakon preimenovanja drugog glavnom grada, resursna polja ce pasti na lvl 10 (nece vise biti na lvl-u15 vec na lvl 10), takodje Kamenorezac ce biti automatski unisten, kao I Velika Kasarna i Velika Stala.
Paznja: Nastale promene nakon preimenovanja NE MOGU se vratiti na staro.

Napomena:

Posto vecina smatra da kada iskoristi slot u Rezidenciji (lvl 10 i lvl 20), da moze sa rusenjem Rezidencije i izgradnjom Dvorca, ponovo iskoristiti slot za administratore i naseljenike na lvl-u 10 i lvl-u 20, vara se, jer i ako srusite Rezidenciju sa 2 iskoristena slota u Dvorcu cete moci iskoristiti samo 1 slot i to na lvl-u 20 (posto Dvorac nosi 3 slota, lvl 10, lvl 15 i lvl 20).

KAMENOREZAC

Kamenorezac je strucnjak u rezanju kamena. Izradom na veci lvl dobijate i vecu stabilnost svih zgrada u naselju za oko 300%
Posto vecina smatra da je samo dovoljno u jednom gradu imati Dvorac na lvl-3 (posto je to preduslov za Kamenorezca), da bi na osnovu toga izgradili Kamenorezca. To nije tacno. Da biste napravili Kamenorezca, vi morate to selo proglasiti glavnim, jer nije dovoljno sto samo imate Dvorac vec to selo u kojem je Dvorac morate i proglasiti za glavno.
Kamenorezca takodje kao i svaku drugu gradjevinu mozete unistiti, ali samo pod uslovom da vase kate posaljete kao slucajan izbor jer ga necete naci medju biranim zgradama za gadjanje.

REZIDENCIJA

Rezidencija je mali dvorac u kojem gostuju kralj i kraljica pri poseti naselju. Rezidencija stiti vase selo od neprijatelja koji ga zele osvojiti.
Takodje rezidencija vam daje uvid u dogadjanja u vasem selu. Npr kada kliknete na Rezidenciju, mocicete da vidite da li mozete obuciti jedinice za osvajanje ili naseljavanje novih sela, zatim vase Kulturalne poene, trenutnu Saglasnost u vasem selu i Expanzija pomocu koje mozete tacno da vidite koliko ste sela osnovali iz jednog sela kao i tacan datum osnivanja itd.
Isto tako kada krenete osvajati necije selo, prvo sto trebate uraditi jeste unistiti rezidenciju, jer na taj nacin kroz napade senatorima, poglavicama ili staresinama smanjuje se saglasnost stanovnika u selu, a kada saglasnost spadne na 0 (nula), onda stanovnici prelaze na stranu napadaca. Takodje saglasnost se povecava dizanjem Rezidencije i to kroz svaki lvl saglasnost raste.

Sta se desava kada sam srusim rezidenciju?

Nakon sto sami srusite rezidenciju (a to svakako mozete uciniti bez problema), nece se nista specijalno dogoditi. I dalje ce vam ostati sva sela koja ste osnovali pomocu rezidencije. Saglasnost sela ce i dalje ostati 100%, grad ce ostati glavni dokle vi tako odlucite. Medjutim, ako u selu u kojem planirate srusiti rezidenciju imate administratora (senator, poglavica, staresina) i on vam u medjuvremenu pogine, onda je problem jer bez rezidencije necete moci ponovo da ga ozivite, zato ako imate administratora u tom selu ne preporucujem vam rusenje rezidencije.

OPSTINA

U gradskoj opstini mozete odrzavati male i velike zabave za vase stanovnike.

Cemu sluze male a cemu velike zabave?

Cim izgradite Opstinu, odma mozete organizovati Male zabave koje vam donose 500 kulturalnih bodova. Nadogradnjom Opstine na lvl 10 u prilici ste da organizujete Velike zabave koje vam donose 2000 kulturalnih bodova po zabavi. Medjutim, velike zabave su dosta skuplje od malih i duze traju.
Kulturalni bodovi su vam potrebni za osvajanje ili naseljavanje novih naselja. Svaka gradjevina donosi odredjeni broj kulturalnih bodova, sa svakim lvl-om donosi jos vise bodova, ali ti bodovi su mali, pa zbog toga sa malim i velikim zabavama za krace vreme mozete sebi stvoriti mnogo vise bodova nego sto biste zaradili dizuci svakodnevno gradjevine.
Dok Mala zabava obezbedjuje dodatne bodove, Velika zabava utice i na efikasnost prilikom napada senatora, poglavice, staresine na taj nacin sto sa svakom organizovanom Velikom zabavom u selu iz kojeg saljete vase administratore dobijate dodatnih 5% efikasnosti prilikom napada vasih administratora a isto tako mozete I izgubiti tih 5% ako se u suprotnom selu koje napadate takodje odrzava Velika zabava u vreme vaseg napada administratorima.

SKLONISTE RESURSA


Sklonište je jedna od najkorisnijih gradevina u ranim fazama igre. Svrha mu je da sprijeci kradju resursa od strane naprijateljskih napadaca. Odmah u pocetku je moguce sagraditi ovu zgradu, bez ikakvih preduslova. Svakim novim stepenom, povecava se kapacitet iste, odnosno broj resursa koje može da zaštiti od krade. Kod Rimljana i Teutonaca, na maksimalnom stepenu – 10, Sklonište ima kapacitet od 1000 resursa, dok Gali imaju sklonište sa duplim kapacitetom od 2000.

Nikakva posebna procedura nije potrebna da bi ova zgrada obavljala svoju funkciju. Sklonište automatski sakriva resurse cim se sagradi, i to tako što sakriva posebno Drvo, Glinu, Gvožde i Žito. Dakle, sklonište sa kapacitetom od 1000 resursa, sakriva 1000 Drveta, 1000 Gline, 1000 Železa i 1000 Žitarica.

Nakon što je izgradeno na maksimalni stepen (10), moguce je izgraditi još Skloništa. Ali pošto su mesta za gradevine u gradu ogranicena na 20 + Mesto okupljanja, svako novo sklonište oduzima po jedno mesto namenjeno za druge zgrade. Ali to nije veilik problem, jer u Travijanu je moguce srušiti neželjene zgrade.

Teutonci imaju takozvani Pljackaški bonus, odnosno sposobnost da pokradu 1/3 skloništa.. Bonus za teutonce, je vrlo jednostavan. Ako je skloniste sagradjeno (recimo da je na 10 nivou - sakriva 1000 jedinica, 2000 ako si Gal, al recimo da nisi), ti imas sve resurse po 1000 i napadne te armija Teutonaca. Sta ce se desiti - iako ti je 1000 resursa sklonjeno u sklonistu, Teutonci ce ipak moci da orobe 1/3, znaci odnece po 333 resursa iz grada. U prevodu skloniste sakriva samo 2/3 reusursa od onog sto pise da sakriva kada Teutonci napadaju. Zanci da bi bio siguran ako imas 1000 resursa treba ti skloniste koje sklanja vise od 1333..

Još jedna prednost ove zgrade je da je se ne može ciljati katapultima (kao sve ostale zgrade). Ali opet postoji mala šansa da bude pogodeno ako katapulti za metu uzmu "Slucajan izbor".

I još jedna napomena... Resursi se prilikom napada automatski sklanjaju u sklonište... Nije potrebno izdati nikakvu komandu...

PIJACA/TRZNICA


Na Pijaci mozete trgovati resursima sa drugim igracima. Sto je veci nivo Pijace, to vise resursa vasi trgovci mogu nositi.
Pomoci zgrade zvane Pijaca ozete prenositi i resurse iz jednog sela u drugo. Sa svakim povecanjem lvl-a ove zgrade, povecava se i broj Trgovaca koji zavisnosti od nacije mogu nositi 500 resursa (Rimljani), 750 (Gali), i 1000 (Teutonci).
Osim samog slanja resursa, Pijaca nudi i mogucnost NPC trgovine pomocu koje ste u mogucnosti da sami uticete na raspored resursa u skladistu.

Takodje izgradnjom Pijace do max lvl-a 20 I Stale na lvl 10, u mogucnosti ste da izradite i Trgovacki centar pomocu kojeg cete unaprediti kolica vasih trgovaca cak do 300% kako bi mogli nositi vece kolicine resursa. Sa svakim vecim lvl-om ove zgrade, vasi trgovci ce moci nositi vece kolicine resursa.

Ponude na Pijaci u vreme napada?

Vrlo je cesto mišljenje medju igracima da ako se naprave ponude u pijaci prije napada, da se resursi mogu spasiti. Ljudi tako misli verovatno zato što vide da kada se napravi ponuda na pijaci, broj resursa u Skladištu se smanji (odnosno odu na Pijacu). Ali to ne igra nikakvu ulogu za vreme napada. Šta više, nakon napada, sve ponude na Pijaci napadnutog sela ce biti prekinute, i napadac ce pokupiti resurse isto kao da ponuda nije ni bilo. Ukratko – pijaca ne može sakrivati resurse, samo Sklonište može.

AMBASADA

Ambasada je mesto za diplomate. Izgradnjom na lvl 1 mozete se pridruziti nekom savezu (ukoliko primite potrebnu pozivnicu ili je sami zatrazite), nakon prosirenja Ambasade na lvl 3 mozete cak osnovati i sopstveni Savez.
Svakim povecanjem lvl-a Ambasade mozete imati dodatna 3 clana sto znaci da ukupno mozete primiti 60 clanova (max lvl Ambasade = 20 x 3 (svaki lvl dodatna 3 clana) = 60 clanova ukupno).

Sta se desava kada se unisti Ambasada?

Ako Ambasada bude unistena (vasa ili od glavnog osnivaca), necete automatski napustiti savez tj ispasti. Ostacete u njemu sve dok ponovo ne izgradite Ambasadu i sami izadjete iz njega pomocu opcije koju nudi Ambasada.

VELIKA KASARNA/STALA


Velika kasarna i velika stala ne mogu biti izgradjene u Glavnom gradu.
Takodje sto je karakteristicno za ove dve gradjevine jeste da je trosak izrade jedinica u njima trostruko veci. Ali isto tako u kombinaciji sa obicnom malom kasarnom/stalom mozete praviti dodatne jedinice u isto vreme.
Posto vecinu buni rec “dodatne jedinice”, pa cu vam razjasniti sta to znaci.
Kada se kaze dodatne ne misli se na druge jedinice npr Paladine a vi igrate sa Rimljanima, vec se misli na to da pored pravljenja jedinica u obicnoj maloj kasarni/stali, sada u isto vreme mozete praviti i u velikoj.

7 comments:

Dejan said...

>Zanci da bi bio siguran ako imas
>1000 resursa treba ti skloniste >koje sklanja vise od 1333

Treba ti skloniste koje sklanja bar 1500, jer Teutonci odnesu 1/3 a to je 500, i tebi ostane 2/3 a to je 1000.

Admin said...

Jesi li siguran - koliko je 1/3 od 1000?

Dejan said...

Hehe:) Naravno da sam siguran
Nema veze koliko je 1/3 od 1000, nego koliko je 1/3 od sklonjenih zaliha...

Ako imas sklonjeno 1500, oni odnose trecinu, tj. 500 a tebi ostaje 1000

Ako imas 1333 kao sto ti predlazes, oni odnose trecinu, a to je oko 445, i tebi ostaje 888.

Dakle, ako hoces da budes siguran da si sacuvao 1000, treba skloniti 1500

Anonymous said...

ojj Boze dragi jel vi stvarno to morate ovdje diskutovat i zar stvarno imate vi samo skladiste na lvlu 1 pa da pricate o hiljadu resursa

Anonymous said...

Bravo na tutorijalu i savjetima, dobro mi je doslo... ;)

uredjenje stana said...

Ja mislio blog o gradjevinarstvu kad ono travian, mada i to je na neki nacin slicna tema :)

travianer said...

hehehe, ima i u Travian-u gradjevinarstva : ))