26 May 2009

Graficki paketi


Kako izraditi grafički paket/promjeniti izgled traviana


Što su grafički paketi?

Grafički paketi (na engleskom graphic pack ili GP)
mijenjaju izgled igrice. Time igrica ne dobiva nove funkcionalnosti već jednostavno novi izgled. A u ovom tutorialu će biti riječi o izradi vlastitog paketa.

Što bi trebali znati prije upuštanja u ovaj tutorial?

Prije ovoga biste trebali znati kako uređivati slike i proći po CSS tutorialu na ovoj stranici


1. Skidanje/download osnovnog grafičkog paketa:

Preuzmite osnovni grafički paket na ovoj adresi. Potom ga otpakirajte u vaše dokumente. Ako se planirate ozbiljno baviti izradom skinova, preporučujemo da napravite sebi poseban folder.

2. Istraživanje.

Ako već znate što se nalazi u paketu, slobodno preskočite ovaj korak.
Na početku pogledajte datoteku zagonetnog naziva unx.css. Slobodno je otvorite - ona opisuje stil igrice (poput boje linkova, pozadine, gdje se što nalazi i slično). Znaćete je dešifrirati ako ste pročitali onaj tutorial o CSS-u sa početka priče.
Otvorite mapu IMG a potom UN. Dočekat će vas nekoliko mapa. Ovdje sam popisao što se nalazi u kojoj mapi:
  • a - Ikonice koje označavaju pomicanje vojske, tačkice iz opisa saveza ili adresara, osnovne ikonice koje vjerovatno ni ne primijetite u igri
  • g - Građevine i pozadine sela (da, ovdje se možete diviti izgledu 15-cropa). U podmapi s nalaze se brojke za nivoe polja resursa.
  • l - Ikonice u gornjem dijelu igrice. Kod sličica n1 - n4 crno-bijeli dio označava neaktivnu ikonicu a dio u boji označava ikonicu kad je miš preko nje
  • m - Ikonice mapa i oaza
  • p - Sličice koje vidite u opisu Plus računa, ovo najčešće nećete dirati
  • r - Ikonice resursa i oznaka praznika
  • u - Ikonice vojske u izvještajima. Za one zadnje ikonice nitko nije odgonetnuo što znače - možda je neko novo pleme, ali nemojte se truditi,
  • u2 - Slike vojnika iz vodiča. Ni to najčešće nećete mijenjati.

3. Mijenjanje slika

Sada slijedi teži dio, a to je promjena slika u grafičkom paketu. Ovdje se prepustite mašti i vašoj viziji kako Travian treba izgledati. Zaista nema ograničenja kako želite da zgrade izgledaju (autor tutoriala je jednom namontirao spremnik piva iz slike pivnice na rezidenciju, pa mislim da bi vam to moglo dati ideju ). Ipak, trebali bi slijediti ove dvije smjernice:
  • Slike bi trebale ostati istih dimenzija kao što su i bile. Inače bi se dizajn mogao poremetiti.
  • Spremite sliku pod potpuno istim nazivom u potpuno istu mapu. Ako to ne učinite igrica će jednostavno nastaviti koristiti onu originalnu sliku.
Uživajte! (I ne, ne morate promijeniti baš svaku sliku u paketu!)

4. Mijenjanje CSS dizanja

Ovo će vam vjerovatno pasti najteže. I dok ste se u prošlim koracima nekako i mogli zabaviti, ovdje vas čeka gomila šifriranih besmislica koje vi morate naštelati kako bi vaš dizajn bio tačno onakav kakav vi želite.
CSS datoteke možete uređivati i u Notepadu ali to je besmislica. Zato skinite besplatnu verziju TopStylea, TopStyle Lite i instalirajte je. (Ako se mislite puno baviti skinovima, možete natjerati člana vaše obitelji da vam za rođendan kupi jaču verziju, TopStyle Pro, sa cijenom od 79.95$! Uh!). Takvi editori vam omogućavaju puno zgodnih stvarčica, a jedna od njih je da ne morate pamtiti sve stvari koje ste naučili u CSS tutorialu kojeg ste pročitali.
U TopStyleu otvorite datoteku unx.css. Program se lako koristi i vjerujem da ćete brzo doći do prvih rezultata.
(Napomena: u dijelu programa sa natpisom Preview stvari se mogu činiti zbrčkano. Bez brige, kada vaš zadnji krik mode bude gotov, stvari će raditi normalno.)

5. Pakovanje i koristenje grafickih paketa

Nakon što ste napravili remek-djelo i nadivili mu se, bilo bi vrijeme da i zaigrate sa njime. Zato cijelu mapu premjestite u C:\ i ukucajte je u Travian GP!
Ako ga želite staviti na forum, zapakirajte ga u ZIP datoteku. Uđite u vašu mapu, na onaj dio gdje se nalazi unx.css. Potom označite sve datoteke i kliknite na njih desnom tipkom. Odaberite Send To -> Compressed Files. Ako se na vašem kompjuteru nalazi WinRAR, idite desnom tipkom, odaberite Add to Archive i potom stisnite ZIP pod Archive Format.
Ako nešto ne valja ili niste zadovoljni, uredite ga i ponovno napravite ovaj korak.

6. Zaključak

Čestitamo! Napravili ste vaš prvi grafički paket! Ispod se nalazi još par stvari koje bi bilo zgodno učiniti...

2 comments:

dani king said...

A jal se moze graf paket sa da se naprvi cale neda da nista skinem drugi komp nemam a imam ashampa

Anonymous said...

Sve smo te skontali :)